Vodič za hranjenje mačaka

Možete uzeti jednostavnu opciju i baciti malo hrane za mačke s popustom u zdjelu za svog mačjeg prijatelja, ali hoće li vam ona dugo ostati prijateljica ako malo više ne razmislite o tome čime je hranite? Evo nekoliko savjeta koji će je natjerati da prede od užitka u vrijeme hranjenja, a da je u isto vrijeme ostane zdrava.

Kako bi vaša mačka ili mačić bili zdravi, morate odabrati kvalitetnu hranu koja će mu osigurati potrebne hranjive tvari. Ali, što su oni? Ne možete svojoj mački jednostavno dati bilo koju vrstu hrane koja je dostupna. Postoji nekoliko stvari koje trebate učiniti kako biste poboljšali prehranu svoje mačke.

Hrana za mace

Tijekom prvih nekoliko tjedana, hrana će dolaziti od mame mačke. No, kada počne navršavati dob od četiri do šest tjedana, treba svoju hranu nadopuniti konzerviranom hranom za mačiće ili mu možete dati suhu hranu za mačke koja je omekšana vodom. S osam tjedana treba ga odviknuti od majke i jesti isključivo hranu za mačiće. Uzgajivač u ovom trenutku može mu dopustiti udomljavanje i trebao bi vam dati dio hrane koju jede. Ako namjeravate promijeniti marku, možete to učiniti, ali svakako miješajte hranu dok se on ne navikne.

Mačići koji rastu će jesti dobru količinu hrane. Vrlo brzo rastu i trebaju im. Oni će jesti više od jednom dnevno. Vjerojatno će jesti do četiri manja obroka dok ne napune šest mjeseci. Trebali biste mu dati i puno čiste vode. Zapamtite, mačići imaju manji želudac i trebaju manje količine, ali unatoč tome troše puno energije.

Kako vaš mačić stari

Sa šest mjeseci, mačka će početi sužavati u rastu. Vjerojatno će biti i manje aktivan. To znači da ga možete smanjiti na dva ili tri obroka dnevno. Ne biste trebali mijenjati hranu za mačiće na hranu za odrasle jer on još raste.

S godinu dana možete mu osigurati hranu za odrasle. Odrasle mačke će jesti kada su gladne pa mu jednostavno možete ostaviti posudu napunjenu suhom hranom. No, ako se prejede i dobije prekomjernu tjelesnu težinu, morat će se ograničiti na jelo dva puta dnevno. Ako mu date hranu iz konzerve, još uvijek možete ponuditi i suhu hranu. Konzerviranu hranu ne smijete izostaviti cijeli dan.

Kakva hrana za mačke?

Da biste kupili hranu za mačke, trebali biste potražiti vrste koje imaju izvore proteina u prvih nekoliko navedenih sastojaka. Također biste trebali paziti da je hrana dobro izbalansirana. Ako mačka ima zdravstvenih problema, potražite hranu osmišljenu da pomogne kod ovih stanja.

Mnoge mačke će uživati i u mokroj i u suhoj hrani. No, neki su izbirljivi u vezi s tim. Ako se čini da vaša mačka ne voli suhu mačju hranu, navlažite je ili joj osigurajte redovite preglede kod veterinara kako bi mu zubi bili čisti. Pružanje dobro izbalansirane hrane za vašu mačku omogućit će joj da živi zdrav i dug život.

Posted on