10 važnih stvari koje treba razmotriti prije dizajniranja nove kuhinje

Evo 10 važnih smjernica za vaš projekt dizajna kuhinje. Radi učinkovitosti, radni trokut (prostor između sudopera, hladnjaka i štednjaka) trebao bi imati 26′ ili manje, pri čemu niti jedna strana nije duža od 9′, ili manja od 4′.

U kuhinjama manjim od 150 četvornih stopa, odlučite se za najmanje 13′ osnovnih ormara, 12′ zidnih ormarića i 11′ radne ploče. U kuhinjama koje su veće, uzmite najmanje 16′ osnovnih ormara, 15 1/2′ zidnih ormara i 16 1/2′ radne ploče.

Radi praktičnosti, planirajte da radni prolazi budu široki najmanje 42” za jednog kuhara, a najmanje 48” široki u kuhinjama s više kuhara. Navedite minimalno 24” prostora na šalteru s jedne strane sudopera i najmanje 18” s druge strane.

Kako biste stvorili najpristupačnije mjesto za istovar namirnica, ostavite najmanje 15” prostora na šalteru na strani ručke standardnog hladnjaka; s obje strane ako se radi o modelu uz bok. Ili uključite prostor za slijetanje izravno preko puta hladnjaka, ali ne više od 48 inča.

Radi lakšeg čišćenja, postavite perilicu suđa unutar 36” od jednog ruba sudopera i ostavite najmanje 21” mjesta za stajanje pored nje.

Za mikrovalne pećnice i pećnice, osigurajte najmanje 15” radnog prostora u blizini, najmanje 16” dubine.

Za optimalan razmak, nikakva vrata, vrata uređaja ili ormarića ne smiju ometati druge.

Za udobnost i izbjegavanje ozljeda zbog ponavljanih pokreta, planirajte radne pultove različitih visina; između 28 i 36” od poda (lakše za sjeckanje i pristup za sjedenje), te između 36 i 46” za opće zadatke (viši pultovi pristaju višim kuharima).

Za postavljanje ormarića iznad ploče za kuhanje, provjerite je li razmak najmanje 24” za vatrostalnu površinu, 30” za nezaštićenu površinu.

Dizajniranje kuhinje jednako je znanost koliko i umjetnost. Poznavanje preporučenih mjerenja za korištenje pri planiranju projekta može napraviti veliku razliku u konačnom ishodu.

Posted on