Osvrti na događanja

U tvornici “Borovo” predstavljena “Lily”, preventivni program MUP-a

By 24. 06. 2019. No Comments

Ministar Božinović je kao prioritet u radu policije, kada je u pitanju suzbijanje nasilja nad ženama, naglasio rad na procesuiranju počinitelja i na sustavu pružanja adekvatne i pravovremene pomoći svim žrtvama nasilja.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović danas je u kompleksu tvornice cipela „Borovo“ u Vukovaru prisustvovao svečanom programu kojim je premijerno predstavljen preventivni projekt „Lily“ .

Novi nacionalni multimodularni preventivni projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjeren je na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti. Projekt sadrži brojne komponente i provodit će se sustavno-od edukacija stručnjaka, suradnje s organizacijama civilnog društva, do niza kampanja kojima je cilj na svim razinama podizati svijest o štetnim posljedicama nasilja, kako na pojedinca, tako i na širu društvenu zajednicu.

Na predstavljanju projekta u programu koji je svakom pojedinom točkom jasno, nedvojbeno i izričito poručio kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja, da se potaknu i žrtve i svjedoci da prijave nasilje, sudjelovali su dramski umjetnici HNK Osijek točkom „PROGOVORI“, policijski službenici Interventne jedinice policije Nuštar tematskom pokaznom vježbom „REAGIRAJ“ kao i zajedničkom vježbom tehnika samoobrane s djelatnicama „Borova“ točkom „JAKA SAM“ .

Nastupio je i glazbenik Marin Ivanović Stoka koji je potresnim stihovima pjesme „Lily“ opjevao sve strahote koje žrtve nasilja prolaze; slabljenje samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti, sumnju žrtve u odgovornost za postupke nasilnika, osjećaje potpunog beznađa, strah i nepovjerenje prema okolini, potpuno urušavanje najvrjednije jedinice društva- obitelji.

Tvrtka „Borovo“ koja obilježava 88. rođendan dizajnirala je novu startas tenisicu „#RESPECTUS Lily“ želeći se snažno društveno angažirati u preventivni projekt „Lily“ . Tematskim tenisicama „Borovo“ želi poručiti kako i obične, svakodnevne stvari poput tenisica, mogu svojom simbolikom potaknuti na promišljanje o daleko ozbiljnijim problemima, kako vizualnim identitetom tako i brendiranjem tj asocijacijom na temeljne odrednice cjelokupne kampanje usmjerene protiv nasilja jer, kako kaže Marin Ivanović Stoka u premijerno izvedenoj pjesmi „Lily“, „ne daj da te cipelare!“ Dio novčanog iznosa od prodaje ograničene linije tenisica „#RESPECTUS Lily“ tvrtka „Borovo“ izdvajat će u humanitarne svrhe za sklonište za žene.

Medijima se obratio ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović kazavši kako „Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama sustavno ulaže u prevenciju protiv raznih oblika nasilja, uključujući i nasilje nad ženama. Ministar je kao prioritet u radu policije, kada je u pitanju suzbijanje nasilja nad ženama, naglasio rad na procesuiranju počinitelja i pružanju adekvatne i pravovremene pomoći svim žrtvama nasilja. Također ministar Božinović je izričito naglasio kako „problem nasilja policija nije niti će izbjegavati nego želi da problem nasilja, nasilja u obitelji i nasilja nad ženama izađe iz četiri zida i da javnost bude upoznata s ovim problemom.“

Naziv projekta simbolično asocira na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, usmrćenu 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu- Lily, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

Izvor: https://vukovarsko-srijemska-policija.gov.hr/vijesti/u-tvornici-borovo-predstavljena-lily-preventivni-program-mup-a/18397